Wat is gezonde voeding?
Bij gezond eten gaat het erom dat je alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Het is belangrijk om gevarieerd te eten omdat er geen voedingsmiddelen zijn die al deze voedingsstoffen bevat. Hoe meer afwisseling, hoe groter de kans dat je alles binnenkrijgt. De basis van een gezonde voeding bestaat uit:
 
Groenten en Fruit
Elke dag heeft je lichaam minstens 2 ons groente en 2 stuks fruit nodig. Groenten en fruit zitten vol met belangrijke vitamines, mineralen en andere bioactieve stoffen. Ze beschermen je tegen ziekten. Het beste is om verschillende soorten (rode, oranje, witte en groene groenten) af te wisselen. Diepvriesgroeten en groenten uit blik zijn bijna even gezond als verse groenten.

 Tip! Neem wat fruit, vruchtensap of fruitsalade bij het ontbijt en beleg je boterhammen met plakjes radijs, komkommer of een tomaat. Drink ook eens een glas groente of tomatensap!

Granen en aardappels
Alle graanproducten en aardappelen zijn rijk aan vitamines en mineralen. Brood, rijst, pasta, peulvruchten en aardappels bevatten koolhydraten. Ze geven energie en verzadigd gevoel. Volkorenbrood en graanproducten hebben de voorkeur vanwege de voedingsvezels die deze bevatten. Deze voedingsvezels helpen bij een regelmatige en soepele stoelgang.


 Tip! Wissel bruinbrood af met knäckebröd, roggebrood, maïsbrood en muesli. Op die manier eet je niet alleen tarwe maar ook andere graansoorten. Die variatie is heel gezond!

Vlees, vis of vleesvervanger
Vlees, kip, vis, soja en ei bevatten hoogwaardige eiwitten die zorgen voor sterk spierweefsel en een gezonde huid en glanzende haren. Je per dag maar een kleine portie van deze eiwitrijke producten nodig: ongeveer 100 gram. Ook hier geldt dat variatie goed is. Eet dus ook eens per week een vleesvervanger of eitje bij de maaltijd en neem 1 á 2 keer per week een lekker stukje bij voorkeur vette vis. 

Gezond vet
Er bestaan 2 hoofdsoorten vetten: verzadigde vetten en onverzadigde vetten. Verzadigde vetten zitten vooral in roomboter, vet vlees en volvette melk en kaas. Deze verzadigde vetten zijn ongezond voor hart- en bloedvaten. Toch bevatten boter en kaas ook onmisbare vitamines (A en D) en is het besmeren en beleggen van brood met deze producten een gezonde gewoonte. Onverzadigde vetten zijn gezond. Je vindt ze in olijven, olijfolie, noten en zaden en vette vis. Deze vetten zijn onmisbaar voor ons lichaam.


 Tip! Een groene salade met een dressing van saffloerolie en bestrooid met walnoten bevat een ruime portie onmisbare vetzuren en….is erg lekker!

Vocht
Genoeg vocht drinken is belangrijk. Dit vocht is nodig voor de aanvoer van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen. Daarnaast kan water je hongergevoel remmen. Een knorrende maag kan betekenen dat je honger hebt, maar ook dat je dorst hebt. Je hersenen herkennen het verschil niet tussen honger en dorst en geven daarom bij beide hetzelfde seintje. Drink daarom minstens 8 glazen vocht per dag.


Checklist voor een gezond dagmenu!